Large eu flag erasmus  vect pos House decoration a5f7e12eacdf5e2402b2086ca3c0e1079867dccdfe4ee73ea6d1a87cca994287

Vad är EVS?

Erasmus + är det nya EU programmet som 1 januari 2014 ersatte Ung och aktiv i Europa. Programmet består av tre sk. key actions och i Key action1 finns ett delprogram som heter Europeisk volontärtjänst, det som Elsas Hus idag jobbar med.


EVS=Europeisk volontärtjänst


EVS (Europeisk Volontärtjänst) är en möjlighet för dig att åka utomlands, få nya erfarenheter, göra något meningsfullt och delta i informellt och interkulturellt lärande!

Om du är mellan 18- 30 år kan du åka ut som volontär från 2 månader upp till ett år till ett land du är intresserad av eller till ett projekt som verkar spännande. Du får resan, uppehället och maten betald samt fickpengar. Den mottagande organisationen tillhandahåller språkundervisning och du är försäkrad under hela perioden du är ute.

Hur gör man?
Erasmus+ med sina tre Key Actions finansieras med EU-medel, dvs våra skattepengar, och möjliggör för unga människor att åka ut och upptäcka världen. EU-kommissionen tycker att detta är mycket viktigt och satsar därför pengar på programmet som ger möjligheter för unga människor att få en informell utbildning genom praktiskt deltagande i olika projekt. I Sverige är det MUCF (Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor) i Stockholm som granskar och tar beslut om alla ansökningar som kommer från svenska projekt.

Hur funkar det om jag vill bli volontär?


1. Kontakta en sändande organisation som är villig att skicka ut dig. 

2. Gå in på databasen där alla  projekt i hela Europa finns samlade. Hitta ett gäng projekt som du gillar och skicka ett CV och intressebrev till de mottagande projekt som är intressanta och berätta varför de ska välja just dig och vad du kan tillföra projektet.

Länk till databasen, http://europa.eu/youth/evs_database

3. När du fått napp så ber du t ex den mottagande organisationen att kontakta den sändande organisationen för att de tillsammans ska göra ansökan. Det finns tre ansökningsdatum per år:

Projekt som startar mellan:                     Sista ansökningsdag:

1 maj och 30 september 2018                      2 februari 2018, kl.12.00

1 augusti – 31 december 2018                    26 april, 2018, kl. 12.00

 

När ansökan är skickad får en hålla tummarna tills svaret kommer!

Pga att Elsas Hus i juni 2018 kommer lägga ner kan vi för närvarande inte skicka iväg någon som volontär. Vi kan däremot hjälpa dig att hitta andra sändande organisationer, så om du är intresserad av att åka iväg som volontär, ta kontakt med Juppe via e-post: josephine.magnusson@studieframjandet.se

Våra nuvaranda volontärer Robin Kramer och Charlotte Obert kommer stanna och jobba på Elsas och inom Studiefrämjandet juni ut. 

 

Instagram